SAGT och SKRIVET om WKS

"Storslagna stråkar. Den svenska violinisten Mats Zetterqvist ledde stråkorkestern genom sitt eget arrangemang av Stenhammars passionerade andra kvartett."
Mats Liljeroos, HBL 9.2.2015


"Musikantisk nordisk dimension"
Mats Liljeroos, HBL 30.10.2014


”Det finlandssvenska flaggskeppet Wegelius kammarstråkar”
Medborgarbladet 1.2.2011


”Njutbar och intensiv stråkklang och ett alert samspel.”
Folke Forsman, HBL9.3.2010


”Starkt påtagliga stråkstämningar.”
Mats Liljeroos, HBL 27.1.2009


”Fräscht och angeläget.”

Mats Liljeroos, HBL 3.6.2008
 

Läs fler recensioner av WKS.


KONTAKT

För närmare information och bokningar kontakta:

Annemarie Åström
Konstnärlig ledare
annemarie@annemarieastrom.fi
www.annemarieastrom.fi

  

 

 

 

 

 

 

Kristina Grönqvist
Intendent
040 840 1938
wks@mwi.fi
kristina.gronqvist@mwi.fi

AKTUELLT INOM WKS

Vi uppdaterar inom kort! 


TIDIGARE KONSERTER

Romantiska toner från Centraleuropa!

16.1.2018 kl. 19.00
Riddarhuset, Helsingfors

Musiken för oss till mitten av 1800-talet, med en stråkserenad från 1875 och en dubbelkonsert från 1823. Wienerflygeln från 1855 och Riddarhuset från 1862 fulländar stämningen.

Anna Kuvaja, piano
Annemarie Åström, violin
Tapio von Boehm, dirigent 
Wegelius Kammarstråkar

P R O G R A M
Antonín Dvořák: Stråkserenad i E-dur Op. 22 (1875)
Felix Mendelssohn: Konsert för violin, piano och stråkorkester i d-moll MWV O 4 (1823)

Konsertens längd: ca 1,5h (inkl. paus)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Tervetuloa Wegelius Kamarijousten konserttiin Romantiikan musiikkia Keskieuroopasta!

Anna Kuvaja, piano
Annemarie Åström, viulu
Tapio von Boehm, johtaja
Wegelius Kamarijouset

O H J E L M A
Antonín Dvořák: Jousiserenaadi E-duuri Op. 22 (1875)
Felix Mendelssohn: Konsertti viululle, pianolle ja jousiorkesterille, d-molli MWV O 4 (1823)

Konsertin kesto: n. 1,5h (sis. väliaika)


Eviga ögonblick

100 år av finländsk kammarmusik

26.11.2017 kl. 18.00
Festsalen, SFV-huset G18, Georgsgatan 18 A, Helsingfors

Till Wegelius Kammarstråkars kammarmusikkonsert har orkesterns konstnärliga ledare Annemarie Åström bjudit in musiker, musikinstitutelever och musikstuderande att spela finländsk kammarmusik. På konsertprogrammet: Rautavaara, Sibelius, Järvi, Raitio, Karlsson, Merikanto, Kuusisto och Fagerlund.

 

               
 Annemarie Åström                   Annika Palm                      Annika Mylläri
                                                                                           Bild: Petteri Fällström


 

Wegelius Kammarstråkar (WKS)

Wegelius kammarstråkar är en kreativ och ungdomlig orkester vars mål hör att bl.a. framföra finsk och nordisk kammarorkestermusik på hög nivå. Orkestern består främst av proffsmusiker, men också av unga musikstuderanden. 

Målsättningen är att medverka i utbildningen av finlandssvenska och finska musiker, samt att vårda den finlandssvenska kulturen. Till en del av konserterna inbjuds unga begåvade musiker från Martin Wegeliusi-institutets sommarkurser samt andra musikinstitutelever och studerande att spela med i orkestern.
 
Konsertmästare och konstnärlig ledare för orkestern är violinisten Annemarie Åström. Hon hör till Finlands ledande musiker i den unga generationen. Åström upplever som viktigt att i musiken koppla ihop de finska och finlandssvenska kulturtraditionerna med det nordiska.


Orkesterns grundades år 2003 och WKS:s första dirigent var Anna-Maria Helsing. Efter henne har orkestern följaktligen spelat med olika dirigenter, bl.a. John Storgårds, Jan Söderblom, Tapio von Boehm, Arturo Alvarado, Tomas Djupsjöbacka, Mats Zetterqvist, Okko Kamu och Jutta Seppinen. Under år 2017 dirigerades orkestern av bl.a. Jan Söderblom, Jutta Seppinen, Erkki Lasonpalo och Anna Maria Helsing.


WKS fungerar inom ramen för Stiftelsen för Martin Wegelius Institutet sr och musikerna samlas till övningsperioder och håller konserter i samband med dem. Orkestern värnar om att spela musik skriven av finlandssvenska och nordiska kompositörer jämsides med den övriga musikrepertoaren.
  

WKS har turnerat flitigt i Finland och även gjort en USA-turné. Sommaren 2011 fungerade orkestern som stomme i Musikakademin i Nyslott samt i Martin Wegelius-institutets uppsättning av Domenico Cimarosas opera "Det hemliga äktenskapet". Operan uppfördes i samband med Operafestivalen i Nyslott samt på Musikfestspelen i Korsholm. I november 2011 höll WKS en konsert under Erik Bergmans jubileumsvecka i Helsingfors. Orkestern har uruppfört verk av bl.a. Jack Mattsson, Markus Fagerudd och Timo-Juhani Kyllönen. I november 2013 uruppfördes i sin helhet Lars Karlssons verk "Sju sånger till text av Pär Lagerkvist" (2011-2012) på hans 60-årskompositionskonsert i Helsingfors. Dirigent var Arturo Alvarado och solist Kristian Lindroos (baryton).  

I mars 2013 spelade WKS på invigningsgalan av Schaumansalen i Jakobstad, där bland annat Peter Jöback och Camilla Nylund uppträdde. Våren 2014 inbjöds orkestern igen till Jakobstad för att där konsertera tillsammans med Jakobstads Sinfonietta under ledning av Jan Söderblom. WKS:s konserter har ett flertal gånger sänts i radio och i TV, senast från Sibelius-festivalen i Korpo sommaren 2014.


Verksamhetsår 2015

Wegelius kammarstråkars verksamhetsår 2015 var fullt av intressanta projekt, varav den första konserten är i februari då orkestern ger en konsert Sibelius jubileumsår till ära. Konserten “Vännerna Sibelius och Stenhammar” ordnas på Stenhammars födelsedag. Som gästande konsertmästare och dirigent fungerar då Mats Zetterqvist från Sverige.

 

 

WKS på Instagram och Facebook: 
@wegeliuskammarstrakar